Uganda - mesebeli Rwenzori

avagy Trekking és csúcsmászás a varázslatos Hold-hegységben...  A világ egyik legkülönlegesebb, legszebb hegyvidékén járunk. Páratlan látképi élmény és növényvilág vár bennünket - és ötezres csúcsok, gleccserek, Afrika szívében. A Rwenzori (Ruwenzori) legmagasabb pontja, a Margherita Peak a Mount Stanley-n Afrika harmadik legmagasabb csúcsa: 5109 méter. Célunk természetesen a csúcsra, vagy a lehető legmagasabbra való feljutás, amire kedvező időjárási viszonyok esetén igen jók az esélyeink.

Tervezett program:

1. nap Érkezés Kampalába, majd utazás a Kibale Forest Nemzeti parkba. Sátorverés, pihenés, nézelődés, majd nyugtalan alvás az esőerdőben, majomrikoltozások közepette.

2. nap Délelőtt bemelegítő csimpánztrekking az esőerdőben, délután utazás Kasesébe a Rwenzori-hegység lábához. Egyeztetés a Nemzeti Parkban.

3. nap A délelőtt folyamán nekivágunk a hegynek. Célunk a Nyabitaba menedékház 2600 méteren, mintegy 1000 méter szintkülönbség leküzdésével. Utunk során végig esőerdőben haladunk. Délután, este, akklimatizálódás, pihenés, evés-ivás.

4. nap Irány a John Matte menedékház, újabb kb.1000 méter szintkülönbséggel, a Bujuku-völgyben fölfelé. A táj elképesztő, az ösvény helyenként eléképesztően sáros.

5. nap Megpróbáljuk elérni az Elena-kunyhót 4600 méteren, ahonnan a csúcsot megközelítjük majd. Ha ez nem kivitelezhető, a Bujuku-menedékházhoz megyünk, a Bujuku-tó túloldalán, kb. 4100 méteren. A táj egyszerűen hihetetlen.

6. nap Hajnalban indulunk a csúcsra (amennyiben az Elena-kunyhónál vagyunk. Ha nem, egy nappal tolódik a terv). Fejlámpás kapaszkodás a gleccser tövéig. Hágóvas felrakás után már a gleccseren araszolunk fölfelé, majd átvágunk egy másik gleccsrerre és remélhetőleg a csúcs alá tudunk felkapaszkodni. A végső sziklás felszökést a helyi vezető belátása szerint másszuk vagy nem másszuk meg. Ez nyilvánvalóan egy sereg, előre nem látható körülmény függvénye. Délután levonulunk a csúcsrégióból egészen a Kitandara-tavak partára.

7. nap Korai indulással megpróbálunk egy nap alatt visszajutni Ibandába, a bázistáborba. Ha ez nem megy, a Nyabitaba házban alszunk még egyet.

8. nap A Queen Elisabeth Nemzeti parkban nézelődünk, fotózunk (elefántok, vízilovak, bivalyok, stb). Ha a hegyen egy napot megcsúsztunk, akkor ez a
program kimarad.

9. nap vissza Kampalába és hazautazás.

 

A túra nehézsége: biztos kondíció, szívósság és kitartás feltétlenül szükséges, a valószínűsíthető mostoha körülmények miatt. (A Rwenzori a világ egyik legcsapadékosabb területe.) Nem árt némi magashegyi rutin. Oxigénhiány, hegyibetegség bárkinél lefújhatja a csúcsrégióba való feljutást.

Utazásra alkalmas időszak: Ugandába egész évben lehet utazni, a hegyekbe elsősorban decembertől februárig és júniustól augusztusig érdemes.

Várható költségek: repülőjegy, szállások, egyéb költségek - összesen hozzávetőlegesen 1500 EUR / fő. Előre fizetendő: 350 EUR / fő. A tényleges összeg elsősorban a létszám és a repülőjegyár függvénye!


KedvcsinálóMi az AfroTrails?

A legfontosabb: az AfroTrails nem utazási iroda, hanem egyfajta közösségszervező internetes "szolgáltatás". Ha elég sok jelentkező gyűlik össze egy útra, akkor elutazunk. Közösen. Ha nincs elég jelentkező, akkor nem utazunk. Ilyen egyszerű.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdésed van vagy jelentkezni szeretnél, keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, vagy használd a Kapcsolat oldalon taláható űrlapot.

E-mail: info@afrotrails.com

Facebook

Ha szeretnél értesítést kapni az új utakról, konkrét időpontokról és egyéb fontos hírekről, akkor jelentkezz itt!