Mali - a Niger gyöngye

Hajóval a nagy folyón - gyalogszerrel Dogonföldön 
Mopti - kikötő


Dogon falu

Djenné - mecset és piac

A Maliban kialakult helyzetre való tekintettel ezt az utazásunkat bizonytalan ideig nem indítjuk el!

Mali két legfőbb nevezettessége: a Niger folyó és a Bandiagara-fennsík peremén található Dogonföld. Nyolc nap alatt persze éppen csak ízelítőt kaphatunk ebből a két nagyon különböző, de egyaránt érdekes világból ("A" változat), vagy kiválaszthatjuk valamelyiket, hogy közelebbről is megismerkedjünk vele ("B" és "C" változatok). Ha több időnk van, mondjuk 10-12 napba már minden beleférhet.

 

"A" program - a Niger és Dogonföld 


1. nap Indulás Budapestről, érkezés valószínűleg a késő esti órákban Bamakóba. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

2. nap Utazás autóval Bamakóból Moptiba. Délután séta a folyóparton. Hőség és por, nyüzsgés, szagok és illatok - az igazi nyugat-afrikai fíling. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

3-4. nap Hajózás a Niger folyón. A folyón fel és alá hagyományos, pinasse nevezetű hajókon szállítják az utasokat és az árut. Erre a két napra kibérelünk egy pinasse-t: saját hajóval az utazás kényelmes, rendkívül békés és megnyugtató élmény, amely számos alkalmat ad a szemlélődésre. A éjszakát (vagy éjszakákat) a folyóparton töltjük, sátorban vagy sátor nélkül. A negyedik nap estéjén vagy az ötödik nap reggelén autóval térünk vissza Moptiba.

5-6. nap Autóval néhány óra alatt elérjük a Bandiagara fennsík peremét. Innen indulunk gyalogtúrára a dogon falvak közé. A túra során bepillantást nyerhetünk a dogonok különleges törzsi kultúrájába, megtekinthetjük szakadékfalhoz tapasztott anyagházaikat és különleges faragásaikat. Az úton dogon vezető kísér minket, aki elmagyarázza a látnivalókat, a dogonok szokásait és életét. Az éjszakát egy egyszerű szálláshelyen töltjük (esetleg a szálláshely tetején, hálózsákban)..

7. nap Tartaléknap: megtoldhatjuk egy nappal a hajózást vagy a gyalogtúrát, esetleg több időt szánhatunk a visszaúton városnézésre.

8. nap Utazás Moptiból Bamakóba autóval. Útközben megtekintjük a világörökség részét képező Djenné városát, az óriási vályogmecsetet és - ha jó napon érkezünk - a nyüzsgő piacot. Ha van időnk, akkor benézünk a semmi-különös-de-azért-nagyon-hangulatos Segou városába is. Az éjszakai órákban indulás Budapestre.

 

"B" program - hajóval Timbuktuba 


1. nap Indulás Budapestről, érkezés valószínűleg a késő esti órákban Bamakóba. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

2. nap Utazás autóval Bamakóból Moptiba. Délután séta a folyóparton. Hőség és por, nyüzsgés, szagok és illatok - az igazi nyugat-afrikai fíling. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

3-4-5. nap Utazás a Niger folyón Moptiból Timbuktuba. A folyón fel és alá hagyományos, pinasse nevezetű hajókon szállítják az utasokat és az árút. Az utazáshoz létszámunktól és tervezett anyagi ráfordításunk mértékétől függően vagy kibérelünk egy pinasse-t vagy pedig utasként szállunk fel egyre. Saját hajóval az utazás kényelmes, rendkívül békés és megnyugtató élmény, amely számos alkalmat ad a szemlélődésre. A táj és a partmenti élet kereskedelmi hajóval utazva is megcsodálható, de a rendszerint túlzsúfolt hajón utazva az utazás inkább közösségi élmény.
A hajók elvileg három nap alatt érnek Timbuktuba, de a vízállástól és egyéb eseményektől függően az út hosszabb is lehet. (Ebben esetben nagyon-nagyon bízunk abban, hogy felgyorsítva a visszafelé vezető utat, még sikerül elérnünk a Bamakóból hazafelé tartó repülőgépet.
Az út során az éjszakákat sátorban vagy sátor nélkül, a folyóparton töltjük, az étkezésekről magunknak kell gondoskodunk.

6. nap Tartaléknap: Ha nem csúszik a hajózás, akkor egy napot szánunk Timbuktu nevezetességeinek megtekintésére. Bár biztonsági okokból a sivatag belseje felé tartó utazást valószínűleg nem engedélyezik, teveháton meglátogathatunk egyet a város környényékén található tuareg táborok közül.

7. nap Utazás Timbuktuból Moptiba autóval. Terepjáróval, részben úttalan utakon zötykölődve 6-10 óra alatt érhetünk vissza Moptiba.

8. nap Utazás Moptiból Bamakóba autóval. Útközben megtekintjük a világörökség részét képező Djenné városát, az óriási vályogmecsetet és - ha jó napon érkezünk - a nyüzsgő piacot. Az éjszakai órákban indulás Budapestre.

 

"C" program - gyalogszerrel Dogonföldön 


1. nap Indulás Budapestről, érkezés valószínűleg a késő esti órákban Bamakóba. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

2. nap Utazás autóval Bamakóból Moptiba. Délután séta a folyóparton. Hőség és por, nyüzsgés, szagok és illatok - az igazi nyugat-afrikai fíling. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük.

3-4-5-6. nap Autóval néhány óra alatt elérjük a Bandiagara fennsík peremét. Innen indulunk gyalogtúrára a dogon falvak közé. A túra során bepillantást nyerhetünk a dogonok különleges törzsi kultúrájába, megtekinthetjük szakadékfalhoz tapasztott anyagházaikat és különleges faragásaikat. Az úton dogon vezető kísér minket, aki elmagyarázza a látnivalókat, a dogonok szokásait és életét. Az éjszakákat egyszerű szálláshelyeken (vagy a szálláshely tetején, hálózsákban) töltjük.

7-8. nap Utazás Moptiból autóval Bamakóba. Útközben megtekintjük a világörökség részét képező Djenné városát, az óriási vályogmecsetet és - ha jó napon érkezünk - a nyüzsgő piacot. A semmi-különös-de-azért-nagyon-hangulatos Segou városában eltöltünk 1-2 órát, esetleg, ha időnk engedi egy néhány órás hajóutat is teszünk a Niger folyón. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük Djennében vagy Segouban. A repülő indulástól függően a 8. napon tovább Bamakóba, majd az éjszakai órákban indulás Budapestre.

 

A programok számos variációra adnak lehetőséget. Bamako, Mopti és Timbuktu között repülővel is utazhatunk bármelyik szakaszon, ezzel megdrágítva de felgyorsítva az utazást.

A programok nehézsége: Különösebb nehézséggel egyik program során sem kell számolni, így ezt az utazást mindenkinek és minden korosztálynak ajánljuk. A hajózás (legalábbis bérelt hajóval) kényelmes, a gyalogtúra könnyű, kevés szintkülönbséggel. A gyalogtúrán a csomagunkat valószínűleg magunknak kell cipelnünk, de némi ruhán és egy hálózsákon kívül másra nemigen lesz szükség - víz és élelmiszer a falvakban beszerezhető.

Utazásra alkalmas időszak: november-december-január (esetleg február).

Tervezett időpont:

A Maliban kialakult helyzetre való tekintettel ezt az utazásunkat bizonytalan ideig nem indítjuk!

Várható költségek: repülőjegy, szállások, egyéb költségek (hajóbérlés és / vagy helyi vezető), összesen hozzávetőlegesen 1500 EUR / fő. Előre fizetendő: 350 EUR / fő. A tényleges összeg elsősorban a létszám és a repülőjegyár függvénye!


KedvcsinálóMi az AfroTrails?

A legfontosabb: az AfroTrails nem utazási iroda, hanem egyfajta közösségszervező internetes "szolgáltatás". Ha elég sok jelentkező gyűlik össze egy útra, akkor elutazunk. Közösen. Ha nincs elég jelentkező, akkor nem utazunk. Ilyen egyszerű.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdésed van vagy jelentkezni szeretnél, keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, vagy használd a Kapcsolat oldalon taláható űrlapot.

E-mail: info@afrotrails.com

Facebook

Ha szeretnél értesítést kapni az új utakról, konkrét időpontokról és egyéb fontos hírekről, akkor jelentkezz itt!