Etiópia - a lélegzetelállító Simien-hegység

avagy Vándorlás a mélység peremén  Debark - piac


A Simien-hegység Etiópia legmagasabb hegysége. Gyalogtúránk során 4000 méter körüli magasságban, tágas fennsikokon és szédítő szakadékok peremén járunk és lélegzetünk nem csak a magasság miatt akad majd el. Megpróbáljuk a lehető legközelebbről megfigyelni a „vérző szívű”páviánokat és talán látjuk majd azt is, hogyan próbálják elriasztani a helyi lakosok apró földjeikről a fosztogató páviáncsordákat. Időnkbe - ha úgy tetszik - belefér majd némi műemlék- és múzeumlátogatás is.

1. nap Indulás Budapestről.

2. nap Érkezés nem sokkal éjfél után Addis Abebába. Néhány unalmas órát töltünk a repülőtéren, majd reggel továbbrepülünk Gondarba. Némi városnézés és készleteink feltöltése után autóval indulunk tovább a Simien-hegység Nemzeti Park központjába, Debark városkába. Az éjszakát egy egyszerű szállodában töltjük. (Esetleg továbbautózunk gyalogtúránk kiindulópontjára és sátrat verünk éjszakára.)

3-4-5-6. nap Gyalogtúra a Simien-hegységben. A csapat előzetesen egyeztetett elképzelései szerint ez lehet egyszerű vándorlás a hegyeken és kisebb falvakon át, vagy akár a 4553 méter magas Ras Dashen, Etiópia legmagasabb csúcsának megmászása. (A csúcsra egyszerű túrával fel lehet jutni, de csak a kilátás miatt nem érdemes célul kitűzni: az út során elénk táruló látvány sokkal szebb, mint a csúcsról nyíló panoráma.)
Többszáz méter mély szakadékok mentén túrázunk, és igazi csúcsmászás nélkül is 4000 méter körüli magasságokra juthatunk el, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a mélyen fekvő völgyekre. Utunk során mindenütt találkozhatunk a páviánok hatalmas csapataival és szinte karnyújtásnyi távolságból figyelhetjük meg őket.
Csoportunkat a nemzeti park hivatásos túravezetője és fegyveres vadőrök kísérik, csomagjainkat öszvérháton szállítják a táborhelyek között. Ha úgy tetszik, szakácsot is fogadhatunk, aki - az általunk biztosított hozzávalókból - elkészíti reggelinket és vacsoránkat. Az éjszakákat sátorban töltjük.
Az utolsó éjszakát (6. nap estéje) Debarkban, egy egyszerű szállodában töltjük (végre forróvizes zuhanyozás után).

(Alternatív program: ha a csoport megelégszik egy háromnapos gyalogtúrával, akkor 5. nap estéjére érünk vissza Debarkba. A 6. nap kora reggelén autóval Gondaron keresztül Bahar Darba utazunk. Itt lehetőségünk van a hatalmas Tana-tó partján megpihenni, megtekinteni néhány kopt kolostort a tó szigetein, a Kék-Nílus eredetét és egy látványos vízesését is.)

7. nap Reggel autóval indulás Gondarba, majd tovább repülővel Addis Abebába. (Az alternatív program szerint Bahar Darból repülünk Addisba.) Délután és este szabad program Addisban: akad néhány nagyon érdekes múzeum (ikonok, ősemberek, hangszerek, néprajz, stb.), számtalan ajándékvásárlási lehetőség és - egy hét után - végre egy igazán jó vacsora, akár csak egy pizzára, akár valódi etióp ételekre vágyunk.

8. nap Éjfél után indulás repülővel Budapestre.

 

A túra nehézsége: Nehézséget elsősorban nem a terep és a legyőzendő szintkülönbség jelent (bár abból sem lesz hiány), hanem a nagy magasság miatti oxigényhiány. Jó kondíció és kitartás előnyt jelent, de könnyített program is tervezhető.

Utazásra alkalmas időszak: novembertől májusig

Várható költségek: repülőjegy, szállások, egyéb költségek (NP belépők, vezető, öszvérek és hajtók, stb), összesen hozzávetőlegesen 1200 EUR / fő. Előre fizetendő: 300 EUR / fő. A tényleges összeg elsősorban a létszám és a repülőjegyár függvénye!


KedvcsinálóMi az AfroTrails?

A legfontosabb: az AfroTrails nem utazási iroda, hanem egyfajta közösségszervező internetes "szolgáltatás". Ha elég sok jelentkező gyűlik össze egy útra, akkor elutazunk. Közösen. Ha nincs elég jelentkező, akkor nem utazunk. Ilyen egyszerű.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdésed van vagy jelentkezni szeretnél, keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, vagy használd a Kapcsolat oldalon taláható űrlapot.

E-mail: info@afrotrails.com

Facebook

Ha szeretnél értesítést kapni az új utakról, konkrét időpontokról és egyéb fontos hírekről, akkor jelentkezz itt!